Elevdatorer inför ht2014

lenovo-thinkpad-11e-chrome-black-mainÄntligen är beställningen av elevdatorer för våra kommande ettor klar. Det handlar om c:a 500st Chromebooks samt c:a 100st bärbara PC.

Jag tänkte dela med mig av några tankar kring vårt val av lämplig Chromebookmodell utifrån ett tekniskt perspektiv. Den pedagogiska aspekten av användningen av Chromebooks och Google Apps for Education i skolan kommer att tas upp i ett senare blogginlägg.

Fyra modeller utvärderades:

* Acer C720 11,6″ 2GB
* Acer C720P (touch) 11,6″ 4GB
* Lenovo ThinkPad 11e Chromebook 11,6″ 4GB
* Samsung Chromebook 2 11,6″ 4GB

Alla modeller har sina för och nackdelar och ingen är egentligen dålig eller extremt bra. I vår utvärdering var det hållbarheten som vi eftersträvade och som avgjorde att valet föll på Lenovo ThinkPad 11e Chromebook.

När det gäller PC föll valet på Lenovo ThinkPad 11e och den observanta läsaren ser att både Chromebook och PC-varianten tillhör samma familj nämligen ThinkPad 11e. Det är i princip samma datorer och det som skiljer de åt är minne, lagringsutrymme, inbyggt nätverkskort och självklart operativsystem.

Fördelarna med detta upplägg är:

* Samma tillverkare av PC och Chromebook underlättar vid garanti och serviceärenden
* Samma laddare används för PC och Chromebook
* Samma reservdelar så som t ex skärmpanel, tangentbord m m används för båda varianterna vilket underlättar service
* Utseendemässigt är de likadana vilket förhindrar tjafset av typen ”Min dator är bättre än din”.

 


Några för- och nackdelar med Lenovo ThinkPad 11e Chromebook

PLUS:

Extrem hållbarhet

Empirisk erfarenhet av årlig hantering av drygt 2300st PC, Mac, Chromebooks samt iPads visar att en bärbar enhet som i tre år överlever i händerna på en elev utan att åsamka vare sig skolan eleven eller föräldrarna extra kostnader är värd ett eget hållbarhetsutmärkelse av typen “Not FUBAR after three years in school”. Av alla våra tidigare och nuvarande bärbara elevdatorer från Dell, Acer, Asus, HP, Apple, Lenovo, Samsung och Fujitsu är det hittills endast modellerna Lenovo Thinkpad X130e samt X131e som kan sägas vara värda denna imaginära utmärkelse.

Lenovo ThinkPad 11e Chromebook bygger på samma principer som de tidigare modellerna men är tunnare och lättare. Gummikanten, skyddet för skärmen samt förstärkta portar gör den kanske inte till en enhet som vinner priser för sin slanka design men den är robust och deffinitivt anpassad för tuff skolmiljö.

En indirekt fördel med en tålig dator är att vi kan helt och hållet sluta med datorförsäkringar då återigen empirisk erfarenhet visar att det inte är ekonomiskt försvarsbart i längden. De skoldatorförsäkringar som idag erbjuds av försäkringsbranschen är i princip värdelösa och är fullständig slöseri med skattepengar och tid.

Skärmöppning 180 grader

Om vi hade en handuppräckning bland våra 200 anställda med frågan “Har du under det gångna läsåret sett en eller flera elever som har burit på en öppen, bärbar datorer hållandes i skärmkanten?” hade exakt 200 händer synts uppe i luften.

Hur mycket information man än kommer med, hur mycket skrämselpropaganda man än tar till ser man alltid under ett skolår en eller flera elever som bär datorerna fel med efterföljande skador och oundvikliga besök hos IT-supporten.

En skärmöppning på säg 135 grader i kombination med allenarådande gravitation gör att den tyngre, nedre delen av datorn sätter rätt hög belastning på skärmfästen. Om eleven dessutom får för sig att svinga den öppna datorn fram och tillbaka under sin korridorslunk är det ganska kört för datorn, skärmen eller fästena.

Lenovo ThinkPad 11e Chromebook har en skärmöppning på 180 grader som gör att den nedre delen av datorn med gravitationens hjälp öppnas helt om en elev håller datorn fel med lägre belastning på gångjärnen som följd.

180 graders öppningen tillåter dessutom att fler elever kan se vad som försiggår på skärmen vid t ex grupparbete.

Spillsäkert tangentbord

“Min kompis har råkat spilla läsk på min dator”, “Jag vet inte varför tangentbordet är klibbigt och luktar Jolt Cola” eller klassikern “Min kattunge har råkat kissa på tangentbordet när jag gjorde läxor” är exempel på elevers (bort)förklaringar vid helpdesken.

Ett spillsäkert tangentbord borgar för att ett riktigt skyfall eller dopp i badet behövs för att skada datorn.

Äkta ThinkPad tangentbord

Benämningen ThinkPad har i många år varit synonymt med riktigt bra tangentbord. Så även denna gång. Förutom bra skriv- och anslagskänsla är varje tangent petskyddad vilket gör att man måste anstränga sig för att pilla bort tangenter.

Upplevd hastighet

Fullständigt subjektiv bedömning kan tyckas om det inte vore för det faktum att en vanlig användare kräver smidighet, snabb respons och skyr lagg. Det här är en Chromebook med Chrome OS vilket gör att även om processorn är en ringa Intel Celeron flyter varje vanlig uppgift på rätt bra utan irriterande fördröjningar.


MINUS:

Vikt

Hållbarheten kommer på bekostnad av vikten. Med 1,4kg är Lenovo ThinkPad 11e Chromebook en av de tyngre modellerna på marknaden.

Ventilationshål och fläkt

En Intel Celeron processor genererar mer värme än t ex en ARM processor och måste kylas på något sätt. Fläkt samt ventilationshål är ett måste. Hur länge håller fläkten? Kommer ventilationshålen att täppas igen av damm eller smuts? Förhoppningsvis borgar benämningen ThinkPad för hög kvalité.

Garanti

1års garanti med möjlighet till förlängning till 3år mot extra avgift

En tålig ThinkPad borde självklart komma med minst 2års garanti från början. Kan Samsung borde även Lenovo kunna erbjuda detta.


Några filmer och länkar:

Lenovos presentation av hela ThinkPad 11e familjen

Första oficiella specifikationerna för hela ThinkPad 11e familjen
http://shopap.lenovo.com/au/en/laptops/thinkpad/11e-series

Flera bilder och jämförelser med den äldre X131e samt en “teardown”

http://goo.gl/wLqkKw
http://goo.gl/ByzR9L

Lenovos visning av ett spillsäkert tangentbord på en annan ThinkPad

Lenovos förklaring av datortester enligt militära specifikationer

Flera filmer i rad som visar hur hållbarhetstesterna går till
http://www.youtube.com/watch?v=CaIdyRxxddE&list=PLCFA37D674ED72750&feature=share

2 tankar på “Elevdatorer inför ht2014”

    • Hej Calle. Nacka gymnasium kommer inte att tillhandahålla MacBooks som lånedatorer för våra kommande ettor. Däremot kommer eleverna att få erbjudande om lån av en bärbar Chromebook eller en bärbar PC. Om det är så att du vill använda en egen privat MacBook i skolan går det alldeles utmärkt då vi stödjer BYOD (Bring Your Own Device) fullt ut så länge enheten går att använda med Google Apps for Education.

Kommentarer är stängda.