Inloggning till SchoolSoft, ett i-landsproblem

Eftersom många frågor ställs till NG IT-support ang inloggning till SchoolSoft är det dags att en gång för alla lösa detta i-landsproblem och förklara principen bakom inloggningsproceduren.

Om domän/EDU-konton

I Nacka kommun eftersträvar vi enkelhet när det gäller användarnamn och lösenord och därför så långt det går används SSO (Single Sign On). Det betyder att samma användarnamn och lösenord används till så många tjänster som möjligt för att göra livet enkelt för användarna. Själva användarnamnet och lösenordet hanteras av Windows servrar i Nackas domän.

Om en elev byter sitt lösenord på en domänansluten PC-dator byts lösenordet på de servrar som hanterar domänen de s k domänkontrollanterna. Samtliga tjänster som kör SSO använder det nya lösenordet eftersom autentiseringen sker mot Nackas domän.

Elevernas domänkonton brukar även kallas EDU-konton. Kontona skapas automatiskt utifrån uppgifter från olika skoladministrativa system. Ett domän/EDU-konto består bland annat av följande:

  • Användarnamn (oftast förnamn.efternamn)
  • Lösenord (kan ändras av mentor/lärare/elev via PC)
  • E-postadress (förnamn.efternamn@edu.nacka.se)

Nacka gymnasium har drygt 2100 elever och utdelningen av användarnamn, lösenord samt e-postadresser sköts av mentorerna/lärarna. Det innebär att om en elev har glömt sitt användarnamn eller lösenord kan en mentor/lärare gå in på sidan www.edu.nacka.se, logga in och ta fram alla uppgifter samt ändra elevens lösenord.

SchoolSoftinloggning

När Nacka gymnasiums lärare, elever och vårdnadshavare besöker vår SchoolSoftsida på adressen https://sms13.schoolsoft.se/nacka möts de av följande vy:

Schoolsoft_01

Eftersom elever har ett eget domänkonto ska de använda länken ”Inloggning för elev – klicka här”. Det innebär att autentiseringen d v s kontrollen av användarnamn och lösenord sker mot Nackas domän. Det fiffiga är att om eleven redan är inloggad på en domänansluten PC-dator kommer eleven in i SchoolSoft per automatik tack vore SSO. Om eleven gör samma sak från sin hemdator dyker en inloggningsruta upp där användarnamnet (oftast förnamn.efternamn) och lösenordet ska skrivas in.

Schoolsoft_02

När personal loggar in gör de på nästan samma sätt d v s de klickar på länken ”Inloggning för personal – klicka här”. Återigen sker autentiseringen mot Nackas domän.

Schoolsoft_04

Den stora skillnaden är alla vårdnadshavare. Eftersom de inte har ett eget konto i Nackas domän kan de inte använda SSO. Alla vårdnadshavare loggar därför in via den vanliga inloggningsrutan. Vårdnadshavarnas användarnamn är samma som deras barn. Mer om hur vårdnadshavarkonton skapas finns att läsa på Nacka gymnasiums hemsida, på sidan för föräldrar som du kan nå genom att klicka här.

Schoolsoft_03