En IT-tekniker i skolan är bättre än tio hos leverantören…

Nacka gymnasium har sedan flera år tillbaka en heltidsanställd IT-tekniker som hjälper elever och lärare med stort och smått inom detta breda område. Det finns även två vaktmästare som hanterar audiovisuell utrustning, skrivare m m, en IT-chef samt praktikanter från bl a Nackademin som förstärker vår verksamhet under sina LIA-perioder.

Med tanke på att Nacka gymnasium har 2000 elever, 200 personal och c:a 2400 datorer är det viktigt för servicepersonalen att ha en viss känsla och förståelse för verksamheten. Empirisk erfarenhet visar att egna tekniker/vaktmästare, även om de är få till antalet, är vida överlägsna på en skola jämfört med t ex inhyrd kompetens från en upphandlad IT leverantör. Visst kan de utifrånkommande specialisterna avundsvärt mycket om en given plattform eller en teknisk lösning, visst är de väldigt duktiga på implementation av digitala nyheter och visst har de ypperlig erfarenhet av företag men när det kommer till skolan och dess verklighet är det en annan femma. Det största dilemmat är dock någonting så enkelt som möjligheten att vara på plats hela tiden.

Dagens centralt upphandlade serviceavtal kan erbjuda åtgärdstider på 4, 8 eller fler timmar. På fikonspråk kallas detta för SLA (Service Level Agreement) och lyfts fram som någonting positivt rent kostnadsmässigt. Verkligheten är dock en annan. En lärare som behöver hjälp med en projektor eller dator mitt under en lektion kan inte ringa ett supportnummer eller fylla i en felanmälan på nätet och därefter vänta. En förlorad lektionstimme finns inte att ta igen någonstans. Den som tror att gymnasieeleverna frivilligt kommer att stanna en timme längre vid nästa lektion för att ta igen förlorad tid har nog inte satt sin fot i en skola på åratal. Ett papper som fastnar i en skrivare, toner som behöver bytas ut, urladdade batterier i fjärrkontrollen till projektorn, konstiga meddelanden på datorn är typiska exempel på problem i skolan där vanliga SLA-avtal i princip är värdelösa. Hur duktiga och hur många tekniker än leverantören erbjuder är det i slutändan åtgärdstiden som räknas.

Vad är då lösningen för en skola? Enkelt! Se till att ha kompetent, utbildad personal på plats, även om det kostar. I Nacka gymnasiums fall har vår IT-tekniker, Johan Rydén, ett flertal certifikat inom IT som i slutändan gynnar våra elever och lärare. Johan har (än så länge) följande certifikat:

cert1

Alla elever är välkommna att besöka vår certifierade NG IT-support i rum E001. Öppettiderna är:

Måndag 13.00 – 16.00
Tisdag 09.00 – 11.00
Onsdag 09.00 – 11.00
Torsdag 13.00 – 16.00
Fredag 13.00 – 15.00