Nyheter från Inläsningstjänst på Nacka gymnasium

Nacka gymnasium har sedan tidigare ett skolavatal med Inläsningstjänst vilket innebär att skolans lärare och elever har tillgång till inlästa läromedel s k DAISY-böcker. Dessa används oftast av elever med särskilda behov och utgör ett ypperligt hjälpmedel för att elever ska lyckas med sina studier.

Tidigare krävdes nedladdningar och ibland krångliga programvaror för att spela upp inlästa läromedel men utvecklingen går framåt och Inläsningstjänst har lanserat ett helt nytt sätt att lyssna på DAISY-böcker. Det enda som krävs är en webbläsare, Internetaccess och ett konto hos Inläsningstjänst.

Själva ljudet streamas över Internet vilket gör att lösningen är enkel och kräver inga speciella programvaror förutom en modern webbläsare.


Q: Är det krångligt?
A: Nej det är busenkelt! Kika på filmen nedan:


 

Källa: Bo Hyllén, https://www.youtube.com/channel/U…


Q: Vad innebär detta för elever?
A: Det innebär att eleven kan spela upp sina inlästa läromedel på en PC, Mac, platta, Chromebook eller smartphone utan behov av installation av specialprogram eller appar. Det har ingen betydelse om enheten är lånad från skolan eller om den är privat. Eleven väljer själv bland tusentals inlästa läromedel.


Q: Vad innebär detta för lärare?
A: Enkel administration. Om en lärare har ett konto hos Inläsningstjänst, vilket alla lärare på NG har eller kan få, kan läraren själv lägga upp ett konto för en elev. Det tar maximalt en minut. Eleven får automatiskt ett mail med sina inloggningsuppgifter och kan nyttja tjänsten omedelbart. Oftast är det dock våra specialpedagoger som tar hand om detta, se nedan. 


Q: Vem i skolan kan skapa lärarkonton hos Inläsningstjänst?
A: Våra IT-kollegahandledare Rickard Pell, Veronica Wirström, David Johansson, våra specialpedagoger Caroline Wegmann, Mari-Helene Lidström, Eva Friberg samt IT-chefen Martin Kuczynski.


Q: Vem kan visa elever hur det fungerar?
A: Kontakta någon av våra speciallärare Caroline Wegmann, Mari-Helene Lidström och Eva Friberg.


Q: Vem kan visa lärare hur det fungerar?
A: Kontakta någon av våra speciallärare Caroline Wegmann, Mari-Helene Lidström och Eva Friberg. Det går även bra att kontakta våra IT-kollegahandledare Rickard Pell, Veronica Wirström eller David Johansson.