Problem med utskrifter

30951410-300x225Vissa av elevernas bärbara PC-datorer med Windows 7 har problem med att skriva ut. Efter felsökning har vi kunnat konstatera följande:

Det är inte skrivarna, drivrutinerna eller själva skrivarservern som orsakar problemet utan en bugg i en tjänst i Windows 7 som när den triggas igång av en felaktig utskrift stänger av den viktiga tjänsten ”Print Spooler”. Tjänsten kraschar (d v s stoppas) så fort man försöker starta den igen vilket förhindrar varje försök att skriva ut samt att lägga till/ta bort/förändra en skrivare.

Våra leverantörer och kommunen kommer att testa utrullning av ServicePack1 för Windows 7 som åtgärdar många av problemen. Det kommer att ta några veckor innan testerna är klara och innan en fullskalig utrullning kan påbörjas.

Tills dess kan de elever som upplever utskriftsproblem på sina egna bärbara PC-datorer testa följande officiella Microsoft fix:

Klicka på länken http://go.microsoft.com/?linkid=9740813

  1. Ladda ner och kör programmet ”MicrosoftFixit.Printing.Run”
  2. Följ instruktionerna och välj att åtgärda utskriftsproblem automatiskt
  3. Om det fortfarande inte fungerar att skriva ut efter denna åtgärd besök teknikerna i E001 för en ominstallation av datorn.

Hur vet jag om min dator är drabbad? Gör så här:

  1. Klicka på Windows knappen
  2. Skriv ”services.msc ” i sökrutan längst ner och klicka på services.msc när den dyker upp högst upp i sökrutan
  3. Bläddra till tjänsten ”Print Spooler”
  4. Kontrollera att den är startad, om inte klicka på startknappen i menyn högst upp
  5. Vänta en liten stund och klicka några gånger på uppdatera knappen i menyn högst upp
  6. Om tjänsten ”Print Spooler” förblir startad är problemet löst, om tjänsten stoppas automatiskt är din dator drabbad. Besök i så fall teknikerna i E001 för en ominstallation av datorn.