Google Apps for Education

google_apps_intro_slide-100014668-gallery-300x200

Under hela hösten har våra leverantörer arbetat med integrationen av Nackas domänkonton och Google Apps for Education (GAFE). Målet har varit att göra övergången från de gamla Microsoft Windows baserade systemen till GAFE så smidigt som möjligt för elever och personal. Nu är det mesta klart och snart är det dags för elever att börja använda GAFE på riktigt. Lärarna på Nacka gymnasium är redan igång.

När det gäller allt som är nytt infinner sig frågor som behöver besvaras.

Q: Vad är Google Apps for Education (GAFE)?

A: GAFE är en mängd webbaserade tjänster som företaget Google erbjuder skolor runt om i världen. Tjänsterna så som Gmail, Google Drive, Google Kalender m m är perfekt anpassade för en modern skola där IT används dagligen.

Q: Varför går Nacka gymnasium över till Google Apps for Education (GAFE)?

A: GAFE erbjuder moderna webbaserade tjänster som är perfekta för skolvärlden. Tjänsterna är enkla att använda i pedagogiken och ger eleverna samt lärarna mervärden som de gamla systemen inte kan matcha. Samarbete och delning är ledorden. Rätt utnyttjat är GAFE ett ypperligt IT-verktyg i pedagogikens tjänst.

Q: Jag har redan Gmail privat. Varför ska jag ha ett nytt GAFE konto som erbjuder i princip samma tjänster?

A: För det första är det bra att hålla sitt privata liv separerat från skol- och yrkeslivet. Ett privat Gmail konto kan med fördel användas utanför skolan och kopplas till de tjänster man själv är intresserad av. Ett GAFE-konto ligger i en egen, unik Google domän som skolan och Nacka kommun tar hand om. Fördelarna med ett GAFE-konto är bl a:

 • Ett GAFE-konto erbjuder 30GB lagring. Ett Gmailkonto erbjuder 15GB lagring.
 • Ett GAFE-konto är kopplad till ett konto i Nackas domän. Ändras kontot eller lösenordet i Nackas domän påverkar det även automatiskt GAFE-kontot. Alla lärare kan alltså hjälpa till om en elev har råkat glömma sitt lösenord genom att ändra elevens lösenord via www.edu.nacka.se.
 • Delning av dokument, mappar och siter är betydligt enklare inom samma GAFE-domän. Man kan t ex ge ägarskap till andra personer inom samma GAFE domän om man så önskar. Fördelen är kanske inte uppenbar just nu men när man arbetar med t ex gruppuppgifter är detta oumbärligt.
 • Det är lätt att hitta varandra i en GAFE-domän. Alla Nacka gymnasiums elevkonton och lärarkonton finns i GAFE och kan hittas genom att man letar efter för- och efternamn.
 • E-postadresser i Nackas GAFE-domän för elever är exakt samma som tidigare d v s en elevs e-postadress slutar alltid på @edu.nacka.se.
 • Vid publicering av dokument, mappar och siter är det enklare att hålla informationen inom GAFE-domänen om man inte önskar publicera allt på Internet.

Q: Vad kommer att hända med mitt edu-konto (domän konto) som ger mig tillgång till Nackas domän, e-post, hemkatalog m m?

A: Själva edu-kontot kommer att finnas kvar och du som elev kommer att kunna logga in i Nackas domän från PC-datorer precis som tidigare. Den stora skillnaden blir följande:

 • Din e-post kommer att omdirigeras till GAFE d v s du kommer inte att kunna ta emot e-post på det gamla sättet via https://epost.nacka.se utan måste logga in i GAFE för att ta emot och skicka e-post. Under en övergångsperiod kommer du att kunna nå dina gamla e-postmeddelanden via https://epost.nacka.se och spara/vidarebefordra de meddelande som du vill behålla. OBS! Det är du som elev som ansvarar för detta.
 • Det du har sparat i din hemkatalog H: bör du kopiera över till Google Drive i GAFE. Hemkataloger kommer på sikt att avvecklas helt och hållet. OBS! Det är du som elev som ansvarar för detta.

Q: Är alla tjänster i GAFE tillgängliga från början?

A: Nej. Från början kör vi igång de viktigaste tjänsterna så som Gmail, Google Kalender, Google Drive, Google Sites m fl. På sikt kommer fler tjänster att aktiveras.

Q: På vilka enheter kommer GAFE att fungera?

A: Det är här styrkan med systemet framträder. GAFE fungerar alldeles utmärkt på PC, MAC, Chromebook, iPhone, iPad samt Android.

Q: Måste jag ta med mig skoldatorn hem om jag arbetar med GAFE i skolan?

A: Nej. Allt du gör i GAFE, görs och sparas i molnet (Internet). Om du har en egen dator hemma behöver du inte ta med skoldatorn hem. Du kan nå ditt GAFE konto och all data från vilken Internetansluten dator som helst.

Q:  Kan jag använda GAFE på en privat bärbar dator som jag tar med mig till skolan?

A: Absolut. GAFE fungerar perfekt med BYOD (Bring Your Own Device).

Q: Vad kommer att hända med MsOffice paketet vid övergången till GAFE?

A: Eftersom det finns ett ”office paket” inbyggd i GAFE i Google Drive (tidigare kallat Google Docs) kommer alla elever att kunna använda det i stället för MsOffice. Följande office alternativ kommer att finnas framöver:

 • Google Drive – tillgänglig för alla elever och personal via GAFE på samtliga datorer.
 • MsOffice – kommer fortfarande att finnas kvar på alla PC datorer, stationära och bärbara.
 • LibreOffice – kan med fördel installeras på MAC eller PC om så önskas.

Q: Vilken webbläsare har bäst stöd för GAFE?

A: Rekommendationen är att använda Google Chrome på samtliga plattformar d v s på PC och MAC.

Q: Vad ska jag som elev göra för att få tillgång till GAFE?

A: Snart kommer din mentor att dela ut ett avtal som elever samt vårdnadshavare till omyndiga elever ska underteckna. Avtalet handlar om vad GAFE ska och inte ska användas till. Instruktion för hur du som elev kommer åt GAFE kommer att delas ut tillsammans med avtalet. Självklart kommer instruktionen även att publiceras på denna blogg.