Elevdatorer inför ht2015

lenovo-thinkpad-11e-chrome-black-mainBeställningen av elevdatorer inför höstterminen 2015 är lagd och nu återstår bara att invänta leverans av c:a 600st Chromebooks samt c:a 100st PC som våra kommande ettor får möjlighet att låna i tre år.

Nacka gymnasium var ute efter extremt hållbara, bärbara datorer byggda speciellt för skolmiljö. I år utvärderades därför följande modeller som marknadsförs som elevdatorer:

Det finns självklart flera andra modeller av Chromebooks från Asus, HP, Toshiba samt andra men dessa är utpräglade konsumentmodeller och är därför direkt olämpliga för användning i skolmiljö. Dessa modeller fanns därför inte med i utvärderingen.

Precis som förra året var det Lenovo ThinkPad 11e Chromebook (Clamshell, 2015) som bäst motsvarade våra förväntningar på en lämplig skoldator. Årets modell har exakt samma utseende som förra årets modell men har uppgraderad hårdvara under huven.

När det gäller bärbara PC som vissa klasser kommer att få låna föll valet på Lenovo ThinkPad 11e PC. Datorn har exakt samma utseende som Chromebook-varianten men självklart har den annan hårdvara bättre lämpad för operativsystemet Windows 7, 8.1 och 10.

Fördelarna med att Chromebook och PC kommer från samma tillverkare och samma modellfamilj är:

  • Samma tillverkare av PC och Chromebook underlättar vid garanti och serviceärenden
  • Samma laddare används för PC och Chromebook (samt för lärarnas bärbara PC – Lenovo ThinkPad X240 och X250)
  • Utseendemässigt är de likadana vilket förhindrar tjafset av typen ”Min dator är bättre än din”

Efter leveransen och utdelningen av elevdatorerna i augusti kommer Nacka gymnasium att fullborda övergången från en blandad miljö med PC och MAC till en där Chromebook dominerar. Våra 2100 elever och drygt 200 anställda kommer att ha tillgång till c:a 1800st Chromebooks, c:a 600st PC (bärbara och stationära) samt drygt 20st stationära iMac i musiksalen.

Några filmer och länkar:

För enkelhetens skull återanvänds nedan några av de länkar/filmer från förra året tillsammans med nytt material som med all tydlighet visar varför datorer ur Lenovo ThinkPad 11e familjen är lämpliga för användning i krävande skolmiljö.

Udda hållbarhetstester

 

Erfarenhet av Lenov ThinkPad 11e familjen från Rebild kommun i Danmark

 

Flera bilder och jämförelser med den äldre Lenovo ThinkPad X131e samt en så kallad “teardown”

ThinkPad 11e Chromebook vs ThinkPad x131e Chromebook
”Teardown” av en ThinkPad 11e Chromebook

 

Lenovos visning av ett spillsäkert tangentbord på en annan ThinkPad modell

Lenovos förklaring av datortester enligt militära specifikationer

Flera filmer i rad som visar hur hållbarhetstesterna går till