Talböcker

Har du dyslexi eller någon annan läsnedsättning? Då kan skolan ge dig tillgång till inlästa böcker. Hos oss på biblioteket får du hjälp med att skaffa ett konto på Legimus, ett enormt bibliotek med talböcker. Om du är under 18 år behöver du ett avtal som är underskrivet av din målsman.

Bild på en ung person med skägg som håller i en padda och ser ut att lyssna på talbok i gula hörlurar

Vad är en talbok?

Många tror att talbok och ljudbok är samma sak, men det finns viktiga skillnader. En ljudbok framställs av förlaget och säljs till alla som vill köpa den. En talbok är bara till för personer med läsnedsättning. Det finns också mycket fler talböcker än ljudböcker.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är den myndighet som ansvarar för framställning av talböcker. Fler än 100 000 boktitlar finns som talböcker och är sökbara i Legimus.

Appen Legimus finns för både Iphone och Android. Du installerar den kostnadsfritt med App Store eller Google Play. Det går även bra att lyssna på dator, och att kopiera över filerna från datorn till en MP3-spelare eller mobiltelefon.

Bild på en ung person som sitter med en padda i knäet och ser ut att lyssna på en talbok i hörlurar

Vem får använda talböcker?

Du har rätt att använda talböcker om du har en läsnedsättning. Det vill säga: du har svårt att läsa tryckt text. Läsnedsättningen kan vara permanent eller tillfällig. Du behöver inte visa intyg för oss på biblioteket.

En läsnedsättning kan bero på olika funktionsnedsättningar, till exempel:

  • dyslexi
  • synnedsättning
  • rörelsehinder
  • hörselskada
  • kognitiv funktionsnedsättning
  • autism och adhd.

Att ha svenska som andraspråk räknas inte som en läsnedsättning, men självklart kan även personer med svenska som andraspråk ha en läsnedsättning.

Inlästa läromedel

Skolan har ett avtal med företaget Inläsningstjänst som erbjuder inlästa läromedel. Inloggningsuppgifter får du från din lärare. En del läromedel finns också i Legimus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.