Upphovsrätt och plagiat

Vad är upphovsrätt?

Hur undviker jag att plagiera?

Plagiering är en form av fusk. Du plagierar om du låtsas att en text eller en tanke är din egen. Det kan handla om att en kompis har skrivit din text eller att du helt enkelt kopierat in text. Plagiering kan ske medvetet, men kan också bero på slarv. Du redovisar helt enkelt inte dina källor ordentligt.

Plagiering är ett mycket allvarligt fusk som måste undvikas! Undvik plagiering genom att:

Var ärlig
Om du inte är upphovsperson – stå för det!

Hålla koll på alla källor du använder
Vem säger vad?
Är det här skrivet av dig eller någon annan?
Var har du hämtat informationen?

Det går också att använda sina källor slarvigt på sätt som inte är plagiat, men som ändå blir fusk. Det kan till exempel handla om att påstå att en källa säger något som inte stämmer. Citera och referera ordentligt! Allt som står inom citattecken ska stämma exakt med det som står i källan. När du refererar återberättar du med dina egna ord, men du ska ändå hålla dig till det som faktiskt står i källan. Skilj på dina egna tankar och det som står i källan!

Kan jag använda den här bilden?

Söker du bilder till ett skolarbete, blogg eller en presentation? Tänk på att många bilder skyddas av upphovsrättslagen, så kallad copyright. Det innebär att den som skapat bilden har rätt att bestämma hur den får användas. Om det inte framgår att bilden är fri att användas, kan man generellt säga att man alltid ska kontakta upphovsmannen och fråga om man får använda bilden.

Creative Commons

Ett sätt att kontrollera om man får kopiera, bearbeta eller sprida en bild är att kolla efter licenssystemet Creative Commons. Med olika CC-licenser får du på ett enkelt sätt veta vad upphovsmannen tillåter att du gör med bilden.

I följande sökmotorer har du möjlighet att begränsa till bilder som går under licensen Creative Commons:

Om du vill använda en bild med CC-licens rekommenderar vi att du under bilden anger upphovsman, vilken CC-licens som gäller samt länkar till informationen till källan där du hittade bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.